Akvaryum konusunda yeniyseniz, evcil balıklarınızı nasıl besleyeceğinizi anlamak biraz kafa karıştırıcı olabilir. Her zaman cama gelir ve yiyecek isterler, ancak bu onlara yiyecek vermeniz gerektiği anlamına mı gelir? Balıkları ne kadar ve ne sıklıkta beslemeniz gerektiği, onlara ne vermeniz gerektiği ve tatildeyken ne kadar süre yiyeceksiz kalabilecekleri hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.
Balıklar Ne Yer?
Pet shoptaki balık yemlerinin sıra sıra dizildiğine bakıldığında, tüm balıkların aynı şeyi yemediği açıkça görülür. Betta balığı yemindeki içerikler ile japon balığı yemindeki içerikler oldukça farklı olabilir. Peki kavanoz etiketinde resimleri yoksa balığınıza ne yedireceğinizi nasıl bileceksiniz? Balıklarınız hakkında biraz araştırma yapmanın ve şunları bulmanın zamanı geldi:
-
Bunlar etçil mi, otçul mu, yoksa hepçil mi?
-
Kuru hazır gıdaları, dondurulmuş gıdaları veya canlı gıdaları mı yemeyi tercih ediyorlar?
-
Ağızlarına en uygun yiyecek boyutu hangisidir?
-
Yüzen mi yoksa batan yiyeceklere mi ihtiyaçları var? (Bazı balıklar akvaryumun üstünden, ortasından veya altından beslenirler.)
-
Yeminiz balığınız için lezzetli mi ve çabuk tüketiliyor mu?
Diğer hususlar arasında gıdanın fiyatı ve içerik kalitesi de yer alır.

Akvaryum balıklarının beslenmeleri hakkında sıkça aldığımız sorulardan bazıları şunlardır:
-
Japon balıkları ne yer? Bu aç omnivorlar neredeyse her şeyi yerler - et, sebze, yosun ve hatta akvaryumda bulunan döküntüler. Onlara hem protein hem de lif içeren dengeli ve çeşitli öğünler verin, böylece ihtiyaç duydukları tüm besinleri ve vitaminleri alırlar. Önerilerimiz için bu japon balığı yemleri koleksiyonuna bakın.
-
Betta balıkları ne yer? Bettalar protein açısından zengin, daha etçil bir beslenmeyi tercih eder. Ayrıca, su yüzeyinden gelen betta peletleri veya dondurularak kurutulmuş yiyecekler gibi yüzen yiyecekleri yemeye çok uygun olan yukarı doğru kıvrık ağızlara sahiptirler. Ancak, dondurulmuş ve canlı yiyecekleri de kolayca yerler. Bettalarımıza ne verdiğimize dair örnekler için betta yiyecekleri koleksiyonumuza bakın.
Balıkları Ne Sıklıkta Besliyorsunuz?
Çoğu balık günde bir kez beslenmekten hoşlanır, ancak daha fazla keyif için günde iki küçük öğün beslemeyi de seçebilirsiniz. Büyüyen bebekler ve yavaş otlayanlar genellikle sürekli yiyeceğe erişime ihtiyaç duyar, bu nedenle onları her gün üç ila beş küçük öğün veya suda çabuk parçalanmayan Repashy jel maması gibi uzun süre dayanan bir yiyecekle beslemeniz gerekebilir.
Balıkları beslemek için en iyi zaman ne zamandır? Çoğu balık gündüzleri uyanıktır, bu yüzden akvaryum ışığı yandıktan sonra en az 10 ila 15 dakika sonra bir balık besleme zamanı seçin. Bu şekilde herkes uyanık, tetikte ve yemeye hazır olur. Ancak, kuhli loach'ları veya pleco'lar gibi gececi türleriniz varsa, akvaryum ışıkları gün için kapandıktan sonra onları beslediğinizden emin olun. Diğer balıklar karanlıkta daha az aktif olduklarından, bu ekstra gece beslemesi onlara yeterli yiyecek alma şansını artırır.

Oruç tutmak balıklar için iyi midir? Daha önce de belirtildiği gibi, balığa bağlıdır. Bazı insanlar aşırı beslenmenin bir sorun haline gelmemesi ve sağlık sorunlarına yol açmaması için bir veya iki günlük beslenmeyi atlamayı tercih eder. Aslında, büyük yırtıcı balıkların haftada yalnızca birkaç kez beslenmesi gerekebilir. Öte yandan nano balıklar ve yavru balıklar daha küçük midelere sahiptir ve genellikle daha sık beslenmeleri gerekir.
Balıklara Ne Kadar Yem Vermelisiniz?
"Balığınıza 5 dakikada yiyebileceği kadar yem verin" gibi genel yönergeleri sık sık duyarsınız, diğerleri ise balıklarının yemeklerini mideye indirmesi için gereken sürenin 30 saniye olduğunu söyler. Görüşlerin bu kadar farklı olmasının nedeni bazı hayvanların hızlı, bazılarının ise çok yavaş yemesidir. Aynı türe ait bireyler bile farklı beslenme davranışlarına sahip olabilir. Benim beta balığım her yiyecek kırıntısını avlar ve patlayacak noktaya kadar tıkınırdı, oysa yeğenimin beta balığı son derece seçiciydi ve yiyecek yalnızca ağzının tam 4 mm önüne konduğunda yerdi.
Balıklarınız için uygun porsiyon boyutunu değerlendirmenin daha iyi bir yolu, karınlarının yuvarlaklığını hem üstten hem de yandan görünümlerden gözlemlemektir. Veteriner kliniğine gittiyseniz, köpeklerde ve kedilerde vücut genişliklerine göre obezite seviyelerini gösteren bir tablo görmüş olabilirsiniz. Aynı şekilde, balıklarınızı hafifçe yuvarlak bir karına sahip olana kadar beslemeyi hedeflemelisiniz. Elbette, bazı japon balıkları ve balon molileri gibi doğal olarak yuvarlak hayvanlarda bunu belirlemek zor olabilir, bu nedenle referans noktası olarak sağlıklı balıkların resimlerini bulmak için çevrimiçi bakın.
Balıklarınıza Aşırı Yem Verdiğinizi Nasıl Anlarsınız?
Balığınızın karnı şişmişse, çok fazla dışkı üretiyorsa veya yemek saatlerinde yemek yemeye pek ilgi duymuyorsa, çok fazla yiyecek tüketiyor olabilir. Diğer belirtiler arasında tankın dibinde yenmemiş yiyecek yığınları (zamanla tüylü mantarlar üretebilir), yosun büyümesi veya salyangoz ve solucanlarda nüfus patlaması olabilir. Aşırı yiyecek suyu hızla kirlettiğinden, bulanık su sorunları, su yüzeyinde köpük veya su test kitiyle ölçülen yüksek amonyak, nitrit veya nitrat seviyeleri de fark edebilirsiniz .

Aşırı besleme, yağlı karaciğer hastalığı, kabızlık veya kötü su kalitesinden kaynaklanan bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Neyse ki çözüm oldukça basittir: daha az yiyecek verin, 10 dakika sonra yenmemiş yiyecekleri çıkarın ve balığınızın vücuduna biraz mola vermek için haftalık bir oruç günü eklemeyi düşünün. Ayrıca, diğer aile üyelerinin veya oda arkadaşlarınızın gün boyunca sizin bilginiz olmadan balığınızı beslemediğinden emin olun.
Balıklarınızı Yetersiz Beslediğinizi Nasıl Anlarsınız?
Balıklarınızın zayıf gövdeleri veya çökük karınları varsa, normalden daha soluk renkler sergiliyorsa veya yavaş yavaş tek tek ölüyorsa, porsiyon boyutlarını artırmanız gerekebilir. Sadece bu belirtilerin iç parazitleri veya kurtları olan bir balığın semptomlarına da çok benzediğini unutmayın. Yani balıklarınıza bol miktarda yiyecek veriyorsanız ancak kilo alamıyorlarsa, istenmeyen otostopçulardan kurtulmak için bazı antiparaziter veya solucan giderici ilaçlara ihtiyaçları olabilir.
Balıklar Ne Kadar Süre Yemsiz Kalabilir?
Şehir dışına seyahat etmeyi veya tatile gitmeyi planlıyorsanız endişelenmenize gerek olmayabilir. Yetişkin balıklar, boyutlarına, metabolizmalarına ve su sıcaklığına bağlı olarak genellikle bir hafta boyunca yiyeceksiz kalabilirler. Ancak, sürekli beslenmeye ihtiyaç duyan bir tank dolusu yeni doğmuş yavru balığınız varsa, otomatik bir balık yemi besleyicisi kurmak veya ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir evcil hayvan bakıcısı bulmak en iyisi olabilir.
Balıklarım Neden Sürekli Aç?
Vahşi doğada balıklar her gün yiyecek bulacak kadar şanslı olmayabilir, bu yüzden bir besin kaynağına rastlarlarsa, ertesi gün tüketecek bir şey bulamamaları durumunda mümkün olduğunca çok yerler. Bu nedenle, bu fırsatçı yiyiciler, onları 15 dakika önce beslemiş olsanız bile, sürekli olarak açlıktan ölüyormuş gibi davranırlar.

Balıklar doyduklarında yemeyi bırakırlar mı? Genel olarak konuşursak, evet. Mideleri artık genişleyemediğinde, biraz sindirim gerçekleşene kadar daha fazla yiyecek sığdırmak fiziksel olarak mümkün değildir. Ancak, her gün tamamen tıka basa doyana kadar yerlerse, obezite ve diğer sağlık sorunları bir sorun haline gelebilir.