İnsanlar balık beslediğinizi öğrendiklerinde muhtemelen içinde neredeyse hiçbir şeyin yüzdüğünü göremediğiniz, kabuklu, yosun kaplı bir tank hayal ederler. Ancak sadece birkaç kolay adımla akvaryumunuzun güzel bir sanat eseri gibi görünmesini sağlayabilirsiniz. Balık tankınızı bir profesyonel gibi temizlemek için en iyi ipuçlarımızı paylaşırken bizi takip edin.
Başlamadan Önce…
Yeni başlayanlardan sıklıkla duyduğumuz birkaç sık soru var, o yüzden önce bunlara bir göz atalım:
Balık tankını ne sıklıkla temizlemeniz gerekir?
Bazıları haftada bir, bazıları ise ayda bir der. Gerçek cevap, tamamen buna bağlı olmasıdır! Birkaç faktör arasında tankınızın boyutu, kaç balık beslediğiniz ve ne kadar biyolojik filtrasyona (örneğin, faydalı bakteriler ve canlı bitkiler) sahip olduğunuz yer alır.
Temizlik yaparken balıkları akvaryumdan çıkarıyor musunuz?
Hayır, devam edin ve balığınızı akvaryumda bırakın. Akvaryumu tamamen boşaltmayacaksınız, bu yüzden içinde yüzebilecekleri bol miktarda su kalacak. Ayrıca, onları yakalama süreci balıklar için etraflarını yavaşça temizlemekten daha streslidir.

Balıkları suya koymadan önce ne kadar süre suyun dinlenmesini bekliyorsunuz?
Bu eski okul tavsiyesi belediyelerin musluk suyuna genellikle klor koymasından (ki bu balıklar için ölümcüldür) kaynaklanmaktadır, ancak suyu 24 saat açıkta bırakırsanız klor buharlaşır. Günümüzde, musluk suyunda genellikle kloramin (daha kararlı bir klor formu) kullanılır ve zamanla buharlaşmaz. Bunun yerine, suyu balıklar için güvenli hale getirmek için su düzenleyicisi dozlamanız gerekir ve ardından klorsuz suyu bekleme süresi olmadan akvaryumunuz için hemen kullanabilirsiniz.
Hangi temizlik malzemelerini edinmeniz gerekiyor?
Eğer bu sizin ilk akvaryumunuzsa, aşağıdakiler gibi bazı tank bakım malzemelerini toplamanız gerekebilir:
-
Amonyak test şeritleri ve çoklu test şeritleri
-
Kirli tank suyunu tutmak için kova
-
Yosun temizleyici
-
Dekor veya bitkilerden yosunları temizlemek için diş fırçası
-
Bitki budama makası
-
Klor giderici (su düzenleyici olarak da bilinir)
-
Cam temizleyici
-
Su dökülmelerini silmek için havlu
-
Cam temizleme bezi veya kağıt havlu
-
Akvaryum sifonu (çakıl vakumu olarak da bilinir)
(Amazon Ortağı olarak, nitelikli satın alımlardan kazanç elde ediyoruz ve yukarıdaki bağlantıdan komisyon kazanılabilir.)
Akvaryumunuzu Nasıl Temizlersiniz?
Tank bakımıyla ilgili bazı kafa karışıklıklarını giderdiğimize göre, düzenli olarak takip edebileceğiniz adım adım bir kılavuz aşağıdadır:
Adım 1: Su Kalitesini Test Edin
Akvaryumunuz yeni kurulmuşsa ve henüz döngüsü başlatılmamışsa, suyun 0 ppm amonyak, 0 ppm nitrit ve 40 ppm'den az nitrat içerip içermediğini belirlemek için suyu test etmeniz gerekir. (Daha fazla bilgi için akvaryumunuzu nasıl döngüye sokacağınızı öğrenin .) Bu atık bileşiklerinin daha yüksek seviyeleri balıklar için tehlikeli olabilir.
Akvaryumunuz zaten döngüye girmişse, hedef nitrat seviyelerini 40 ppm'nin altında tutmaktır. Ne kadar suyun çıkarılması gerektiğini ve başka adımların atılması gerekip gerekmediğini belirlemek için su test şeritleri kullanarak nitratları ölçün (ücretsiz su değişimleri rehberimize göre.)

Adım 2: Yosunları Temizleyin
Balıklarımızı net bir şekilde görebilmek için, tank duvarlarını bir yosun kazıyıcıyla ovalayın. Bıçak aparatına sahipseniz, zor yosun noktalarını kesmek çok kolay olmalıdır. Yosun kazıyıcının altına herhangi bir alt tabaka sıkışmadığından emin olun, aksi takdirde camı veya akriliği çizebilirsiniz.
Kapakta yosun oluşmuşsa, bunu lavaboda kolayca durulayabilirsiniz. (Sabun kullanmayın, aksi takdirde balıklarınıza zarar verebilir.) Son olarak, yosun akvaryum dekorunuzu, kayalarınızı veya bitkilerinizi kaplamışsa, bunu lavabonun üzerinde veya akvaryumda temiz bir diş fırçası kullanarak nazikçe fırçalayarak temizlemeyi deneyin. Daha fazla ipucu ve püf noktası için yosunlardan nasıl kurtulacağınıza dair makalemizi okuyun .

Adım 3: Bitkileri Budayın
Canlı akvaryum bitkileri besliyorsanız , bu zamanı ölü yaprakları temizlemek ve aşırı büyümüş yaprakları budamak için kullanın. Uzun gövdeli bitkileriniz varsa, üstlerinden birkaç santim keserek ve alt tabakaya yeniden dikerek kolayca çoğaltabilirsiniz. Vallisneria veya cüce sagittaria'nız istenmeyen alanlara yayılıyorsa, küçük sürgünleri çıkarın ve başka bir yere taşıyın. Son olarak, yüzen bitkiler tüm su yüzeyini tamamen kapladıysa, bunların yaklaşık %30 ila %50'sini çıkarın, böylece alttaki bitkiler yeterli ışık ve balıklar yeterli oksijen alır.

Adım 4: Ekipmanı kapatın
Herhangi bir suyu çıkarmadan önce, tüm ekipmanı kapattığınızdan veya fişini çektiğinizden emin olun. Akvaryum ısıtıcıları ve filtreleri su olmadan çalışmak üzere tasarlanmamıştır ve bu nedenle kuru havada çalışırken hasar görebilirler.
Adım 5: Alt tabakayı vakumlayın
Şık akvaryum sifonunuzu çıkarın ve alt tabakanın yaklaşık üçte birini vakumlayın. Gerektiğinde tüm dekorasyonları veya sert peyzajı hareket ettirin, çünkü döküntüler altlarında toplanma eğilimindedir. Sifon, yalnızca balık atıklarını, yenmemiş yiyecekleri ve ölü yaprakları çakıl veya kumdan çıkarmakla kalmayıp aynı zamanda eski tank suyunu ve içlerindeki fazla nitratları da çıkarmak gibi iki amaca hizmet eder. Sifonun nasıl başlatılacağına (ve yanlışlıkla küçük bir balığı emerseniz nasıl durdurulacağına) dair ayrıntılı talimatlar için çakıl vakumu makalemize göz atın.

Adım 6: Filtreyi Temizleyin
Ayda en az bir kez filtreyi temizlemelisiniz. Birçok yeni başlayan, filtreleri balık pisliği ve döküntülerinin sihirli bir şekilde sudan kaybolduğu bir kara delik gibi düşünür. Gerçekte, filtreler daha çok atıkları toplayan çöp kutularına benzer, ancak günün sonunda, çöp kutusunu çıkarmaktan hala birileri sorumludur. Aynı şekilde, filtreler balık atıklarını toplar, ancak filtre tıkanmadan veya taşmadan önce tüm pisliği temizlemek için yine de düzenli olarak temizlemelisiniz.
Askılı, bidon veya köşe kutusu filtreniz varsa, bakımının en kolay yolu filtre ortamını yakın zamanda çıkardığınız tank suyu kovasında çalkalayıp yıkamaktır. (Tekrar ediyorum, sabun kullanmayın, sadece su kullanın.) Sünger filtreniz varsa, köpük kısmını çıkarın ve eski tank suyu kovasında birkaç kez sıkın. Daha fazla ayrıntı için sünger filtre makalemizin son bölümünü okuyun .
Adım 7: Suyu Yeniden Doldurun
Bu noktada, tankı nihayet mevcut akvaryum suyunun sıcaklığına uyan taze, temiz suyla doldurabilirsiniz. İnsan elleri sıcaklıkları bir veya iki derece içinde algılayabilir, bu yüzden musluk suyu aynı sıcaklığa sahipmiş gibi hissedilene kadar musluğu ayarlayın. Eski tank suyunun bulunduğu kovayı boşaltın (iç ve dış mekan bitkilerini beslemek için kullanılabilir) ve musluk suyuyla doldurun. Kovaya klor giderici (kovanın hacmine göre dozlanır) veya doğrudan tanka (akvaryumun hacmine göre dozlanır) ekleyebilirsiniz. Bu ayrıca substrat için sıvı gübre ve/veya kök tabletleri ekleme şansınızdır.

Adım 8: Ekipmanı Açın
Tankı temizlemek için tüm bu zamanı harcamış olsanız da, muhtemelen tüm o partiküllerin suyu bulandırmasıyla her zamankinden daha kirli görünüyor. Endişelenmeyin - ısıtıcıyı ve filtreyi tekrar açın ve bir saat veya daha kısa bir süre içinde, döküntüler çökecek veya filtre tarafından emilecektir.
Adım 9: Camı Silin
Ekstra, kristal berraklığında bir görünüm için, akvaryuma uygun cam ve akrilik temizleyici ile tankın dış duvarlarını silin ve su lekelerini ve kirleri temizleyin. Ayrıca, kapakta, ışıkta ve akvaryum standında biriken tozu temizleyin. Artık arkadaşlarınızı ve ailenizi hayrete düşürmeye hazır, Instagram'a layık bir akvaryumunuz var!
