Bitkili tanklara gelince, yeni başlayanları her zaman düşük ışıklandırma ve hepsi bir arada gübreye ihtiyaç duyan kolay, yavaş büyüyen bitkilerle başlamaya teşvik ediyoruz. Ancak, bazı bitkilerin su altında yetiştirilmesi biraz daha zordur ve havada doğal olarak sağlananın ötesinde yüksek ışıklandırma ve ekstra karbondioksit (CO2) gerektirebilir. Suya CO2 gazı enjekte etmeye gelince , akvaristler kendi özel DIY sistemlerini bir araya getirmek için her türlü tekniği, ekipman türünü, programı ve dozaj miktarını denemişlerdir. Aquarium Co-Op'ta bunların birçoğunu denedik ve güvenilir ve kullanımı kolay olan favori yöntemimizi açıklamak için bu temel kılavuzu bir araya getirdik.
CO2 yosunları yok eder mi? CO2'nin yosun sorunlarını otomatik olarak çözdüğü yaygın bir inanıştır , ancak bu doğru değildir. Sağlıklı bir bitkili tankta üç bileşenin dengede olması gerekir: aydınlatma, gübre ve karbondioksit. CO2 , bitkilerin büyümek için ihtiyaç duyduğu temel besinlerden sadece biridir. Birçok yeni başlayan çok fazla ışık ve gübre kullanır, bu nedenle CO2 eklemek akvaryumun dengelenmesine yardımcı olabilir. Ancak, bir tankta yüksek aydınlatma ve CO2 enjeksiyonu varsa ancak örneğin çok az gübre varsa, dengesizlik nedeniyle yosun ortaya çıkar.
Bir benzetme olarak bir kurabiye tarifi kullanalım. Hamurunuza normalden 5 kat fazla un (örneğin gübre) eklerseniz, o zaman diğer malzemeleri (örneğin aydınlatma ve CO2) de 5 katla çarpmanız gerekir ; bu da daha büyük bir kurabiye partisi (örneğin daha fazla bitki büyümesi) ile sonuçlanır. Ancak, 5 kat fazla un eklerseniz ve ardından sadece 5 kat fazla çikolata parçacığı (örneğin CO2 ) ekleyerek tarifi "dengelemeye" çalışırsanız , malzemelerin geri kalanı doğru oranda olmaz ve kötü bir kurabiye (örneğin yosun büyümesi) ile sonuçlanır.
Tüm akvaryum bitkilerinin CO2 enjeksiyonuna ihtiyacı var mı? Daha önce de belirtildiği gibi, tüm su bitkileri temel yapı taşlarından biri olarak CO2 kullanır. Kriptokorin bitkileri gibi bazı türler ekstra CO2'ye ihtiyaç duymazken , kızıl tapınak gibi diğer bitkiler bundan faydalanabilir ancak buna ihtiyaç duymazlar. Blyxa japonica , cüce saç otu ve cüce bebek gözyaşları ve diğer benzer halı bitkilerini içeren üçüncü bir bitki kategorisinin daha yüksek talepleri vardır ve en iyi başarı şansı için CO2 kullanımını gerektirir.
CO2 Sistemi için Malzemeler
Bu kılavuzda, CO2 sisteminin kurulumuna odaklanıyoruz , aydınlatma ve gübreleme bileşenlerine değil. Başlamak için gerekli ekipman ve araçları toplayın:

1. CO2 düzenleyici
• Regülatör nedir? Regülatör, CO2 silindir tankından ne kadar gazın çıkıp akvaryum suyuna gireceğini hassas bir şekilde kontrol etmenizi sağlayan bir cihazdır .
• Tek kademeli ve iki kademeli regülatör arasındaki fark nedir? Tek kademeli regülatör silindirin gaz basıncını tek adımda düşürürken, iki kademeli regülatör basıncı iki adımda düşürerek daha kararlı ve güvenilir bir CO2 akışı sağlar . İki kademeli regülatör ayrıca neredeyse boş bir CO2 silindirinin kalan gazını tek seferde boşaltabileceği "tank sonu boşaltmalarını" önlemeye yardımcı olur .
• Kendin yap CO2 mi yoksa basınçlı CO2 sistemi mi kullanmalıyım ? Maya, sitrik asit ve diğer karışımları kullanarak birçok türde Kendin Yap sistemi test ettik ve daha ucuz olsalar da, regülatör ve silindir kullanan basınçlı CO2 sistemi kadar kararlı değiller. Kendin yap reaksiyonları genellikle başlangıçta çok fazla CO2 üretir ve daha sonra zamanla azalır ve tutarsız CO2 miktarları bitkili bir tankı dengelemeyi zorlaştırabilir. Dahası, basınç o kadar yüksek değildir, sıcaklık reaksiyonu etkileyebilir ve genel sürecin sürdürülmesi zaman alıcıdır. Basınçlı bir sistemde, sadece bir kez kuruyoruz ve silindiri yeniden doldurmadan önce bir ila üç yıl çalışmasına izin veriyoruz.
2. Aquarium Co-Op manifold bloğu eklentileri (isteğe bağlı)
• Sistemi genişletmek ve birden fazla tanka CO2 çalıştırmak için beş adede kadar ekstra manifold bloğu eklentisi kurabilirsiniz .
3. CO2 silindir tankı
• CO 2 paintball silindiri kullanabilir miyim? Hayır, Aquarium Co-Op regülatörü paintball tanklarıyla kullanım için tasarlanmamıştır. Erkek dişli boyutu CGA320 olan standart silindir tanklarıyla çalışırlar.
• CO 2 tüpünü nereden satın alabilirim ? Biz yerel ev yapımı bira malzemeleri mağazalarından ve kaynak malzemeleri mağazalarından almayı severiz. Genellikle, tüpünüz boşaldığında geri getirirseniz CO 2 dolum hizmetleri de sunarlar .
• Hangi boyutta CO2 tüpü almalıyım? Yüksek miktarda CO2 enjekte edilmiş yüksek teknolojili bir bitkili akvaryum çalıştırıyorsanız , insanlar tüpü sık sık doldurmak zorunda kalmamak için mümkün olan en büyük boyutu almanızı önerir. Ancak, ortalama bir müşteri için genellikle 20 galonluk veya daha küçük akvaryumlar için 2,5-5 lb.'lik bir tüp, 25 ila 40 galonluk akvaryumlar için 5 lb.'lik bir tüp ve 55 galonluk veya daha büyük akvaryumlar için 10 lb.'lik bir tüp öneririz. Beş veya altı akvaryumda bir regülatör kullanmayı planlıyorsanız, tüp boyutunu buna göre ayarlayın.
4. Havayolu boruları veya CO2 boruları
• Özel CO2 geçirmez boru mu yoksa CO2 dirençli boru mu kullanmam gerekiyor ? Tüm akvaryumlarımızda Aquarium Co-Op hava yolu borusunu (yani gıda sınıfı PVC'den yapılmış esnek, siyah bir boru) kullanıyoruz ve herhangi bir algılanabilir CO2 kaybı tespit etmedik . Deneyimlerimize göre, özel CO2 boruları daha pahalı, bükülmesi daha zor ve kolayca bulunamıyor.
5. Standart çek valf veya paslanmaz çelik çek valf (isteğe bağlı)
• CO 2 sistemim için bir çek valfe ihtiyacım var mı ? Çek valfler, akvaryumdan suyun dışarı akmasını ve regülatör kapalıyken her yere dökülmesini önlemek için kullanılır. Aquarium Co-Op regülatöründeki kabarcık sayacı dahili bir çek valf ile birlikte gelir, ancak isterseniz yedek olarak ikinci bir tane takabilirsiniz. Biz şahsen balık mağazamızda, depomuzda ve evlerimizde CO 2 sistemleriyle normal plastik çek valfleri kullandık ve bozulmadılar. Bununla birlikte, CO 2 çok uzun bir süre sonra plastiği bozar, bu nedenle daha fazla dayanıklılık için paslanmaz çelik bir versiyon da sunuyoruz.
6. CO2 difüzörü
• Hangi tip difüzörü almalıyım? Yaklaşık 40-50 psi'de çalışabilen akvaryumlar için tasarlanmış herhangi bir CO2 difüzörü yeterli olacaktır.
• CO2 difüzörü tıkanırsa nasıl temizlerim? Yosun birikmesi nedeniyle difüzörler bir noktada temizlenmeli veya değiştirilmelidir. Difüzörler farklı malzemelerden yapılabildiğinden seyreltilmiş çamaşır suyu, sirke veya diğer yöntemleri kullanmak için üreticinin temizleme talimatlarını izleyin.
7. Su veya mineral yağ
• Kabarcık sayacını doldurmak için normal musluk suyu kullanılabilir, böylece CO2'nin akvaryuma girdiği yaklaşık hızı görebilirsiniz . Ancak, su zamanla buharlaşacağından, bunun yerine mineral yağ kullanılabilir, böylece kabarcık sayacını asla tekrar doldurmanız gerekmez.
8. Elektrik prizi zamanlayıcısı
9. En az 1,25 inç genişliğinde ayarlanabilir anahtar
10. Makas
11. Sprey şişesine su ve birkaç damla Dawn bulaşık deterjanı koyun
CO2 Sistemi Nasıl Kurulur
Tüm CO2 sistemini görselleştirmenize yardımcı olmak için , bu üst düzey diyagram tüm parçaların nasıl bağlandığını göstermektedir:

• Regülatör (B) CO2 silindirine (A) vidalanır.
• Regülatöredifüzördenonel olarak manifold blok eklentileri eklenebilir.
• Regülatör üzerindeki kabarcık sayacı (C) sıvı ile doldurulur ve hava hattı borusu kabarcık sayacının kapağına bağlanır.
• Hava hortumu akvaryumun tabanına yerleştirilen difüzöre (D) bağlanır.
• Opsiyonel çek valf (E), akvaryum kenarına yakın hava hattı borusuyla aynı hizada monte edilir.
• Regülatörün solenoid valf kablosu (F) güç adaptörüne (G) bağlanır.
• Güç adaptörü (G), duvar prizine veya uzatma kablosuna takılan elektrik prizi zamanlayıcısına (H) takılır.
Difüzörden gelen CO2 kabarcıkları su yüzeyine ulaşırsa bu kötü müdür? Hayır , bu normaldir. Önemli olan difüzörünüzü akvaryumda mümkün olduğunca aşağıya yerleştirmektir. Kabarcıklar difüzörden salındığında, yükseldikçe ve CO2 gazı suya emildikçe fark edilmeyecek şekilde küçülürler .

Ne Kadar CO2 Dozlamalı
Kılavuzda, balıkları güvende tutmak için daha düşük miktarda CO2 ile başlamayı tercih ettiğimizden, regülatörü saniyede yaklaşık 1 kabarcığa (yani, kabarcık sayacından akan CO2 kabarcıklarının oranına) ayarlamanızı öneriyoruz . Bununla birlikte , CO2 dozaj miktarları her tank için farklıdır ve kabarcık oranı, her akvaryumun farklı bitki ve balık stok seviyelerine sahip olması nedeniyle mükemmel bir ölçüm şekli değildir. Ayrıca, biz kişisel olarak 30 ppm CO2'nin "mükemmel" miktarını kovalamak için damla kontrol cihazları kullanmıyoruz , bunun yerine doğanın ve bitkilerin ne zaman mutlu olduklarını bize söylemesine izin veriyoruz.
Bitkiler gündüzleri fotosentez yaptığında karbondioksit tüketir ve yan ürün olarak oksijen (O2) ve şeker üretir . Bitkiler yeterli ışık ve karbondioksite sahipse, suyu doyuracak kadar çok oksijen üretebilirler ve yapraklarından çıkan küçük kabarcıkları görebilirsiniz. Depomuzda, bitki barındıran akvaryumlarımızdaki CO2 seviyesini, bu "inci" etkisini sürekli görene kadar ayarlıyoruz. Bitkiler canlı varlıklar olduğundan, CO2'yi ayarladıktan sonra herhangi bir etki görmek genellikle en az 24 saat sürer , bu nedenle sistemde bir sonraki değişikliği yapmadan önce üç gün beklemeyi severiz.

Akvaryumumdaki CO2'yi ne zaman açıp kapatmalıyım?
Daha önce de belirtildiği gibi, bitkiler fotosentez yapmak için ışık olduğunda CO2 kullanırlar. Ancak, süreç geceleri tersine döner ve bitkilerin oksijen ve şeker tüketip CO2 saldığı solunum döngüsüne dönüşür . Bu nedenle, akvaryum ışığı kapalıyken CO2 regülatörünü kapatmak isteriz. Daha optimize edilmiş CO2 kullanımı için , regülatörün zamanlayıcısını ışık yanmadan 1-2 saat önce açılacak ve ışık kapanmadan 1 saat önce kapanacak şekilde programlayın. (Sadece bir zamanlayıcınız varsa, aynı zamanlayıcıyı bir güç şeridiyle kullanarak ışık ve regülatörün aynı anda açılıp kapanmasını sağlayabilirsiniz.)
CO 2 akvaryum balıkları için tehlikeli midir? (1) CO 2 suyun pH'ının çok hızlı düşmesine neden olursa veya (2) insanlar CO 2 ile o kadar verimli olmaya çalışırlarsa ki balıkların nefes almak için ihtiyaç duyduğu oksijeni keserlerse, yeterince büyük miktarlarda hayvanlar için zararlı olabilir. İkinci durumda, bazı hobiciler daha az gaz değişimi olması ve sudan daha az CO 2 kaçması için yüzey çalkalanmasını en aza indirmeye çalışırlar. Ancak, daha az gaz değişimi aynı zamanda suya daha az oksijen girmesi anlamına gelir ve bu da balıklarınızın mücadele etmesine ve hava için çırpınmasına neden olabilir. Tavsiyemiz, basınçlı CO 2 sisteminizle birlikte bir hava taşı (veya su yüzeyini çalkalayan başka bir cihaz) kullanarak sudaki hem CO 2 hem de O 2'yi artırmanızdır. Evet, hafif CO 2 kaybını telafi etmek için kabarcık oranınızı biraz artırmanız gerekebilir , ancak balıklarınız (ve geceleri bitkileriniz) için yeterli oksijene sahip olmak daha önemlidir ve bitkili tank meraklıları tarafından çok istenen inci efektine yol açmaya yardımcı olabilir.